MEER WETEN

Meer weten

creëer rust en ruimte

stress en de adem

De ademhaling gaat helemaal vanzelf, daar hoef je niets voor te doen. Zo voorziet het ons van zuurstof. Maar wist je dat je de ademhaling ook bewust kunt gebruiken om je zelf tot rust te brengen?

Dit doe je door het beïnvloeden van je zenuwstelsel.
Met je inademing stimuleer je het actieve deel en met de uitademing stimuleer je het deel dat zorgt voor ontspanning.

Het zenuwstelsel kent 2 onderdelen, ieder met een eigen functie. Het sympatisch zenuwstelsel staat voor activiteit en alles wat daar voor nodig is. Dit deel van het zenuwstelsel is ook actief bij stress. Je hartslag stijgt, bloedsuiker komt vrij en je maakt adrenaline aan. Klaar voor actie, vechten of vluchten.
Het parasympatisch zenuwstelsel heeft een tegengestelde werking. Het is actief bij ontspanning en rust. Je maakt andere hormonen aan, bijvoorbeeld dat wat nodig is voor voedselvertering en opbouw van je lichaam.
Lees meer

los op wat belemmert 

emotional freedom techniques 

EFT is een zeer vriendelijke techniek zonder bijverschijnselen ( je kunt er wel moe van worden).
Bij  EFT wordt gebruikt gemaakt van:
a. Het aanzetten van een stressresponse (de reactie op een gebeurtenis, trauma, herinnering, bepaald thema) .
b. Het zachtjes kloppen op een aantal acupressuurpunten stimuleert de ontspanningsreactie van het lichaam. Door tegelijkertijd te focussen op de traumatische/stressvolle ervaring, dooft de stressreactie uit. De combinatie van ontspanning en activering en het uitdoven van een zenuwverbinding (in je hersenen), maakt dat EFT een heel krachtige methode is.
c. Na de behandeling is het trauma of de gebeurtenis een neutrale herinnering, die weinig of geen emotionele reactie meer oproept. 
Lees meer

breng jezelf in balans

hartcoherentie

Ons hart is gevoelig voor onze emotionele toestand en het hartritme reageert daar ook op. Een gezonde hartslag past zich voortdurend aan de wisselende omstandigheden aan. Bij inspanning en stress versnelt het en bij ontspanning kan het vertragen. De tijdsintervallen tussen de slagen van het hart noemen we hartvariabiliteit, afgekort als HRV. Deze kunnen we meten met daarvoor ontworpen apparatuur. Het geeft ons informatie over vitaliteit, veerkracht, maar ook over de toestand van het lichaam op dit moment. Een gezond iemand blijkt een hoge HRV te hebben en en lage HRV is kenmerkend in het stervensproces. In mijn aanbod staat het begrip hartcoherentie centraal. Hartcoherentie staat voor het verschijnsel dat hartslag, ademhaling, bloeddruk en hersengolven optimaal op elkaar zijn afgestemd. Wanneer je hartcoherentie hoger is voel je je kalm en gefocust. Dit in tegenstelling bij een toestand van stress. Dit kunnen we met meetapparatuur inzichtelijk maken.
Lees meer
Share by: